FANDOM


Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle soorten op de pagina: Vleermuizen van Nederland.

Vespertilio murinus 2

Figuur 1: Tweekleurige vleermuis [3].

Korte BeschrijvingEdit

De Tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus) is een middelgrote vleermuis met een gewicht van 12-23 gram. Hij heeft korte, brede, ronde oren en een lange dichte vacht. Hij is benoemd naar zijn tweekleurige vacht, welk op de rug zilverwitte zijn en op hun buik witgrijs. De snuit, oren en vleugels zijn zwartbruin [1]. Hij heeft een spanwijdte van 260 tot 330 millimeter en wordt 5 tot 6,5 centimeter lang [2].

VoorkomenEdit

Deze soort wordt voornamelijk gesignaleerd bij de kust [1]. Er bevindt zich een kraamkolonie in Utrecht en waarschijnlijk een in Groningen [1].

HabitatEdit

Deze vleermuis maakt haar huis van rotsen in bosachtige berglandschappen en steppegebieden van origine. Ze worden ook gevonden in hoogbouw in steden, wat een hedendaags alternatief lijkt te zijn [2]. In de Zomer heeft hij dan ook een voorkeur voor kieren en spleten in gebouwen. In de winter geeft hij de voorkeur aan groten en kelders [1].

PopulatieEdit

Er is binnen Nederland maar 1 kolonie gesitueerd. De aantallen die worden waargenomen stijgen langzaam, het precieze aantal is echter niet bekend [1+2].

BronnenEdit

[1]: Internetbron <http://www.vleermuis.net/vleermuis-soorten/tweekleurige-vleermuis> Geraadpleegd op 15-01-2015

[2]: Internetbron <http://www.vleermuizen.be/TweekleurigeVleermuis.html> Geraadpleegd op 15-01-2015

[3]: Internetbron <http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweekleurige_vleermuis> Geraadpleegd op 15-01-2015adpleegd op 15-01-2015